Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα


- Απ’ την Σαμψούντα και τον Πόντο, στη Σμύρνη κι από κει στον Πειραιά της προσφυγιάς, μια νεαρή γυναίκα αντιπαλεύει με πείσμα το πεπρωμένο της, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και την αγάπη.
Η Καλλιόπη πίστευε μέχρι τα 9 της χρόνια πως το χειρότερο που της είχε τάξει η ζωή ήταν τα παράξενα μάτια της, για τα οποία την κορόιδευαν οι συμμαθήτριές της στο Παρθεναγωγείο, επειδή δε γινόταν να γνωρίζει πόσα άλλα της είχε αυτή γραμμένα.
Γεννημένη αρχές του 20ού αιώνα στη Σαμψούντα, θα βιώσει τις λευκές πορείες θανάτου και εξορίες από τους Νεότουρκους κι αργότερα τις αγριότητες του Κεμάλ.

Η Καλλιόπη μια μαγιάτικη νύχτα του 1919, πάνω στην μάντρα του σπιτιού της, στην Σαμψούντα, κατακλύζεται από τις θύμισες του παρελθόντος της. Θύμισες που την γεμίζουν γλυκιά νοσταλγία αλλά και απέραντη μελαγχολία. Έχοντας ακροατή τον Αριστείδη Φωτιάδη, εξομολογείται τα γεγονότα που στιγμάτισαν την μέχρι τώρα ζωή της ίδιας, της οικογενείας της καθώς και των συμπατριωτών της.
Αρχές του 1921, στην εφηβεία, με σωριασμένο τον κόσμο της σε ερείπια, θα βρει καταφύγιο σ’ ένα χωριό του Πόντου. Λίγους μονάχα μήνες μετά θα ντυθεί νύφη στα 16 της σ’ έναν αναπάντεχο γάμο, που θα την οδηγήσει στη Σμύρνη. Θα ζήσει για λίγο μια πλούσια ζωή στην πανέμορφη κοσμοπολίτισσα πόλη που περιμένει αμέριμνη την καταστροφή της, όπου θ’ ανακαλύψει τον έρωτα κι ίσως τον χάσει, όπως ορίζει για άλλη μια φορά η μοίρα της…
Οι λίγες αλλά πολύτιμες στιγμές με τον άντρα της θα την συντροφεύουν στο ταξίδι της προς τον Πειραιά τον Αύγουστο του ’22 και θα αποτελέσουν αποκούμπι στο άκουσμα της Καταστροφής της Σμύρνης, τον Σεπτέμβρη του ’22 και της ενδεχόμενης απώλειας του ανθρώπου που της άγγιξε την καρδιά!
Tο βιβλίο της Σόφης Θεοδωρίδου «Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα»
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

«Το κορίτσι απ’ τη Σαμψούντα» μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η συγγραφέας τις ιστορικές διαδρομές είναι απίστευτα ευρηματικός, αλλά και γεμάτος σεβασμό. Τα παιδικά χρόνια της Καλλιόπης, τις κακουχίες που επιλέγει η μοίρα για εκείνη και φυσικά το δυνατό έρωτα που έρχεται να της δώσει φτερά. Για πόσο όμως; Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τον ζωντανό τρόπο με τον οποίο περιγράφονται οι εικόνες, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί.
Ένα λογοτεχνικό έργο με τρομερό ιστορικό υπόβαθρο, που σε βάζει στη διαδικασία να ψάξεις και να μάθεις περισσότερα για το παρελθόν και που σου προκαλεί μοναδικά συναισθήματα. Σε συγκινεί και σε αφήνει με εκείνον τον περίεργο κόμπο στο στήθος, που εμφανίζεται όταν έχεις μόλις ολοκληρώσει την ανάγνωση ενός ξεχωριστού έργου.

Η Σόφη Θεοδωρίδου κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία , και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά και στη συγγραφή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου